Erilaisia neulemalleja


Edestakaisneule (garter stitch, purl, links-links knitting)

Edestakaisneuleessa on vuorotellen oikeita ja nurjia silmukkarivejä. Edestakaisneuleesta käytetään myös nimitystä ainaoikeinneule koska tasona neulottaessa sekä oikean että nurjan puolen kerrokset neulotaan oikein. Edestakaisneuletta kutsutaan myös nurjattomaksi neuleeksi koska se on molemmilta puolilta samannäköinen. Edestakaisneule joustaa erityisesti korkeussuunnassa.

http://www.geocities.com/Paris/9197/richgarterst.htm
- Kuva edestakaisneuleesta, jossa väriä on vaihdettu joka kerros.

http://www.geocities.com/Paris/9197/drwhoscarves.htm
- Kaulaliinoja, jossa käytetty edestakaisneuletta.
Joustinneule eli resorineule (rib)

Joustinneuleen kummallakin puolella on oikeiden ja nurjien silmukoiden muodostamia ketjuja pituussuunnassa. Joustinneule joustaa hyvin leveyssuunnassa. Tämä johtuu siitä, että samalla kerroksella vuorottelevat nurjat oikeat silmukat. Kun halutaan leventää raitoja, neulotaan vastaavasti enemmän nurjia ja oikeita silmukoita peräkkäin. Joustinneuleet sopivat hyvin joustavuutta vaativiin kohtiin kuten hihansuihin ym. vaatteiden reunoihin.
Sileä neule (single jersey, single knit, plain knitted fabric, stockinette, plain web, web)

Sileässä neuleessa näkyy toisella puolella vain oikeita silmukoita ja toisella puolella nurjia silmukoita. Tasoneuleena työskennellessä sileää neuletta saadaan neulomalla toisella puolella oikeita silmukoita ja toisella puolella nurjia silmukoita. Pyöröneuleena työskennellessä neulotaan työtä kääntämättä koko ajan oikein. Sileälle neuleelle on tyypillistä, että sen reunat rullaantuvat.

Sileä (oikea) neule
Sileä (nurja) neule
Kuvioneule (texture stitches, stitch pattern, fisherman pattern)

Kuvioneuleissa ryhmitellään oikeita ja nurjia silmukoita niin, että saadaan kuviopintaa. Kuvioneuleita on perinteisesti käytetty kalastajaneuleissa sekä Suomessa että ulkomailla esim. Guernsey-saarella.

Tunnettuja kuvioneulemalleja nykyisin ovat esimerkiksi helmineule ja korinpohjaneule.

http://www.geocities.com/Paris/9197/bumpylove.htm
- Kuva kuvioneulemallista.

Helmineule

Korinpohjaneule
Patenttineule (raised ribbing)

Täyspatentti
   
Puolipatentti

Valepatentti


Patenttineuletta neulotaan kuten 1 oikein 1 nurin -joustinneuletta, mutta joka toinen silmukka neulotaan venytettynä. Venytetty silmukka saadaan aikaiseksi joko neulomalla edellisen kerroksen oikea silmukka puikolla olevan silmukan sijasta tai nostamalla nurja silmukka langankierron kanssa neulomatta. Patenttineuleet ovat melko paksuja ja venyvät leveyssuunnassa, joten patentti kannattaa neuloa melko tiukasti ja/tai ohuemmilla puikoilla.

Patenttineuletta kutsutaan kokopatentiksi eli täyspatentiksi eli peruspatentiksi silloin, kun molemmilla puolilla neuletta neulotaan patenttia. Kokopatentin molemmat puolet ovat samanlaisia.

Puolipatentiksi puolestaan kutsutaan sellaista patenttineuletta, jossa vai toisella puolella neulotaan patenttia ja toisella puolella neulotaan joustinneuletta 1 oikein 1 nurin. Puolipatentin oikea ja nurja puoli ovat hieman eri näköisiä. Englannin kielessä puolipatenttineuletta kutsutaan myös kalastajan joustinneuleeksi (fisherman's rib). Valepatentissa ei puolestaan ole käytetty venytettyjä silmukoita, vaan patenttia muistuttava pinta on aikaansaatu oikeiden ja nurjien silmukoiden ryhmittelyllä. Valepatentti on siis itseasiassa kuvioneuletta.Palmikko- ja kohoraitaneule (cables, travelling stitches)

Palmikoita ja risteileviä kohoraitoja saadaan aikaan silmukkaryhmien neulomisjärjestystä muuttamalla. Yhden tai kahden silmukan siirrot voi tehdä ilman apupuikkoa kun taas kolmen tai useamman silmukan siirroissa kannattaa käyttää apupuikkoa. Ensimmäinen silmukkaryhmä siirretään apupuikolle odottamaan kunnes toinen silmukkaryhmä on neulottu. Palmikko kiertyy vasemmalle, jos silmukat jätetään odottamaan työn eteen. Palmikko kiertyy oikealle, jos silmukat jätetän odottamaan työn taakse.

Palmikoissa siirrot toistetaan esim. joka kuudes kerros. Palmikoiden kohdalla neulotaan sileää oikeaa neuletta kun taas palmikoiden välissä neulotaan sileää nurjaa neuletta. Näin tehdessä palmikot erottuvat muusta neuleesta. Palmikot vetävät neuletta jonkin verran kasaan, joten silmukoita tarvitaan enemmän kuin sileää neulottaessa.

Kohoraidoissa tehdään siirtoja yleensä joka toisella kerroksella.

Tunnettuja neuleita, joissa käytetään palmikoita ja/tai kohoraitoja ovat irlantilaisneuleet ja erityisesti Aransaarten kalastajaneuleet. Palmikot kuvaavat köysiä ja risteilevät kohoraidat (ruudut) verkkoja.

http://www.geocities.com/Paris/9197/celticbraid.htm
- Kuva kelttiläisestä kohoraitamallista.

http://www.geocities.com/Paris/9197/twiningtrees.htm
- Kuva kohoraitamallista, jossa kaksi puuta kietoutunut toisiinsa.

Palmikkoneule

Kohoraitaneule
Nyppyneule (bobbles)

Nyppyjä (pampuloita) voidaan tehdä neulonnan aikana esimerkiksi langankiertojen avulla tai neulomalla.

Langankierroilla aikaansaatu nyppy tehdään siten, että siirretään apupuikolle tai neulalle kaksi tai useampi silmukka ja kierretään lankaa esim. neljä kertaa silmukoiden ympäri, jonka jälkeen silmukat siirretään takaisin vasemmalle puikolle ja jatketaan neulomista normaalisti.

Neulomalla aikaansaatu nyppy tehdään siten, että ensin neulotaan samaa silmukkaa useita kertoja vuorotellen etu- ja takareunasta. Näitä nyppyä varten lisättyjä silmukoita neulotaan muutama kerros, jonka jälkeen ne kavennetaan pois ja jatketaan neulomista normaalisti.

http://www.geocities.com/Paris/9197/bobblemania.htm
- Kuva nyppyneuleesta, jossa nypyt erivärisiä.

http://www.geocities.com/Paris/9197/bunnybobbles.htm
- Kuva nyppyneuleesta, jossa nypyistä tehty pupuja.

Nyppyneule
(langankierroin)


Nyppyneule (neuloen)
Reikäneule, pitsineule (lace pattern)

Reikäneuleessa on nimensä mukaisesti reikiä. Neuleeseen saadaan reikä tekemällä peräkkäin lisäys (langankierto) ja vähennys. Reikäkerrosten väliin neulotaan yleensä välikerros ilman vähennyksiä ja lisäyksiä. Jos vähennykset ja lisäykset tehdään joka kerroksella, saadaan reijistä verkkomaisia.

Ryhmittelemällä reikiä eri tavoin saadaan aikaan erilaisia reikä- ja pitsineuleita. Tasaista reikäpintaa kutsutaan hiirenhammasneuleeksi. Kun käytetään ohuehkoa, tasaista, kiinteää lankaa ja reiät muodostavat kuvioita, puhutaan pitsineuleista.

http://www.kwantlen.bc.ca/~donna/klace.htm
- Kuva pitsineuleesta ja linkkejä pitsineuletta käsitteleville sivuille.

http://www.hw.ac.uk/sotWWW/exhib98/knit2.html
- Kuva sisustukseen tarkoitetusta pitsineuletyöstä.

http://www.geocities.com/Paris/9197/veil.htm
- Kuva pitsineulehuivista, jonka malli on vuodelta 1953.

Reikäneule

Verkkomainen reikäneule

Hiirenhammasneule

PitsineuleKirjoneule (multi-coloured knitting, fairisle)

Kirjoneule muodostuu jatkuvista värikuvioista ts. jokin mallikerta toistuu koko työn leveyden. Jotta värikuviot näkyvät selkeinä oikealla puolella, kirjoneule neulotaan sileänä neuleena. Kirjoneuleessa käytetään vähintään kahta eriväristä lankaa. Kun toisella langalla neulotaan, toinen lanka kulkee työn takana muodostaen sinne lankajuoksuja. Lankajuoksut eivät saisi olla liian pitkiä ja on myös varottava vetämästä lankajuoksua liian kireälle, jottei neule vetäydy kasaan. Kirjoneuletta neulotaan yleensä pyöröneuleena koska langankuljettaminen on helpompaa oikealta puolelta neulottaessa.

Perinteisten suomalaisten kirjoneuleiden kuvioaiheet olivat geometrisia tai kasvikunnasta saatuja. Nykypäivän tunnettuja kirjoneulesuunnittelijoita Suomessa ovat esim. Kaislakerttu Lehtovaara ja Sirkka Könönen.

Maailmanlaajuisesti tunnettuja kirjoneuleita ovat norjalaisneuleet, islantilaisneuleet ja Fair Isle -saaren kirjoneuleet.

http://www.users.zetnet.co.uk/shetland-collection/web5.htm
- Kuva nykypäivän Fair Isle kirjoneuleesta.

http://www.shetland-handknits.zetnet.co.uk/
- Kuva vanhasta Shetlantilaisesta kirjoneuleesta.
Intarsianeule (intarsia knitting)

Intarsianeuleen kuviot ovat yksittäisiä, ei jatkuvia värikuvioita tai erillisiä väripintoja. Intarsianeuleessa värilankoja ei kuljeteta nurjalla puolella eli nurjalle ei muodostu lankajuoksuja (toisinkuin jatkuvakuvioisessa kirjoneuleessa). Tällöin kutakin värialuetta varten tarvitaan oma lankakeränsä ja kuvioiden rajalla langat kierretään toistensa ympäri jottei rajakohtaan tule reikää. Intarsianeule neulotaan tasoneuleena (kun taas jatkuvakuvioinen kirjoneule neulotaan yleensä pyöröneuleena).

http://www.cybertours.com/borealis/socks.htm
- Kuvia sukista, joissa on käytetty intarsianeuletta.

http://www.hw.ac.uk/sotWWW/exhib98/knit1.html
- Kuva taiteellisesta intarsianeuleesta.

http://www.geocities.com/Paris/9197/thedance.htm
- Intarsianeuleena toteutettu kuva.

http://www.cybertours.com/borealis/intars.htm
- Ohjeita ja vinkkejä intarsian neulomiseen.

http://www.cybertours.com/borealis/lcharts2.htm
- Tulostettava ruutupaperi (graph paper) neulekuvioiden suunnitteluun.
Venytettyihin silmukoihin perustuva kuviointi, mosaiikkineule (patterns with slip stitches, mosaic technique)

Venytettyihin silmukoihin perustuvassa kuvioinnissa käytetään vain yhtä väriä jokaisella kerroksella. Kirjoneuletta muistuttava kuviointi saadaan aikaan neulomalla puikolla olevan silmukan sijasta kerrosta tai kerroksia alempana oleva silmukka.

http://www.geocities.com/Paris/9197/puppetparade.htm
- Kuva venytettyihin silmukoihin perustuvasta kuvioinnista.

http://www.geocities.com/Paris/9197/grtrslip.htm
- Kuva edestakaisneuleesta, jossa käytetty mosaiikkineuletta.Onteloneule (double knitting)

Onteloneule on kuviollinen kaksinkertainen neule. Onteloneuleessa kuvioiden värijärjestys on päinvastainen neuleen toisella puolella. Onteloneuleessa jokainen kerros neulotaan kahteen kertaan siten, että joka toinen silmukka neulotaan ja joka toinen jätetään neulomatta.

http://www.digitalthreads.com/knitting/dktech/dktech1.html
- Ohjeita onteloneuleen tekemiseen.

©Internetix / Tarja Kröger 1999